Tahto-apurahahaku matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille (hakuaika loppuu 31.3.2025)
Ulla Tuomisen säätiö ja Huittisten Säästöpankkisäätiö ovat käynnistäneet yhteisen Lahjakkaiden lasten ja nuorten Tahto-poolin. Tahto-pooli on suunnattu säätiöiden toiminta-alueiden matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille ja oman ikäluokkansa huippua tavoitteleville nuorille yksilöurheilijoille.
Suomalaisnuorten matematiikan ja luonnontieteen osaaminen on laskenut hälyttävän alhaiselle tasolle (PISA- ja Timms tulokset 2006-2024). Tutkimukset osoittavat, että vähäinen liikkuminen heikentää entisestään mahdollisuutta saada riittävä lukutaito ja matematiikan taito. Kognitiivisilla onnistumisilla (kuten matemaattisilla taidoilla) on liikunnan tapaan positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Kognitiiviset lahjakkuudet eivät kuitenkaan ole kaikissa yhteisöissämme samanlaisia ylpeyden aiheita kuin urheilussa menestyminen.
Ulla Tuomisen säätiön tavoitteena on jakaa kymmenen kappaletta 1.000 euron apurahoja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille. Hakijan tulee vuonna 2025 täyttää 10-17-vuotta. Kohdealueena on Satakunta. Huoltajan tulee täyttää hakemus alaikäisen puolesta.
Aalto yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Sähköpaja-kurssin syksyn 2024 palkitut
Sähköpaja on ensisijaisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi. Se tutustuttaa opiskelijoita monipuolisesti alan perusteisiin. Pajan tavoitteena on, että työ siellä on innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Sähköpaja järjestää lukukauden lopuksi töiden loppunäytöksen. Ulla Tuomisen säätiö palkitsee Sähkössä on ideaa palkinnolla kunnostautuneiden työryhmien jäsenet.
Tavoitteiden mukaisia kriteereitä ovat mm. aiheen haastavuus, kekseliäisyys, omaperäisyys, tekninen toteutus ja viimeistely. Täydellistä toimintaa ei kuitenkaan vaadita. Aktiivisuus pajalla ja myös muille ryhmille tarjottu huomattava apu katsotaan eduksi. Ulla Tuomisen säätiön palkinto ja kurssista saatu arvosana eivät liity toisiinsa.
Sähkössä on ideaa – palkitut työt ja tekijät
Exoforce
Paavo Miettinen, Hugo Tamm, Ilene Blanco Sequeiros
Mars Rover Perseverance
Alexander Friman, Simon Nordgren, Martin Björkell, Jonas Båsk
Ultraäänikaiutin
Oskar Vihriälä, Johannes Alanen, Roman Rudalev
LogBot
Jaakko Lehto, Otto Moilanen, Santtu Sievänen, Rasmus Kinnunen
Vuoden 2024 tutkimushaussa rahoitetut hankkeet
Aurinkosähköasennusten turvallisuus Marko Ylinen, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Venytettävät ja itsekorjaantuvat orgaaniset aurinkokennot Jarkko Tolvanen, Oulun yliopisto
Sustainable data systems Toni Taipalus, Tampereen yliopisto
Sähköisten työkoneiden älykäs ja itseoppiva säätö Tomi Roinila, Tampereen yliopisto
Developing Transient Spectroscopy Measurements for Emerging Room Temperature Quantum Battery Henri Lyyra, Turun yliopisto
Functionalized nanowire electrodes for advanced solar cells Kati Miettunen, Turun yliopisto
Robottihitsauksen automatisointi Toni Aaltonen, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähkössä on ideaa -palkitut syksy 2024 (Tuni)
Tampereen yliopiston Sähkössä on ideaa -palkitut syksy 2024
Tehtävänä oli käyttää mikrokontolleria, ledejä ja Fablabbia, jossa voi tehdä koteloita yms. tietokoneella. Työhön liittyi myös mainosvideon tekeminen. Voittajat valittiin äänestyksellä.
Perussarjan voittajat
Athene Jääskeläinen, Hanna Lahti, Aleksi Antila ja Oskari Ala-Heikkilä
Pro-sarjan voittaja
Samu Karhu
Tutkimushaku auki 1.9. – 31.10.2024
Säätiön vuoden 2024 tutkimusapurahahaku on avoinna 1.9.-31.10.
Apurahaa voi hakea korkeakoulu tai yksityishenkilö. Tutkimushakuun sovelletaan säätiön nettisivulta löytyviä valintaperusteita. Apurahojen sisällöllisenä teemana voivat olla esimerkiksi sähkötekniikka, tietotekniikka, konetekniikka, energiatekniikka, automaatio ja robotiikka. Erityisen kiinnostavia kohteita ovat esiselvitysten tekeminen rahoituksen vipuvaikutuksen saamiseksi. Säätiö on vuosittain jakanut tutkimusapurahoja yhteensä 300.000 euroon asti yleensä 5 – 10 tutkimushankkeelle. Vuoden 2024 hakukerralla on mahdollista hakea 100.000 euron tutkimusapurahaa. Apurahahakemus jätetään säätiön nettisivuilla olevalla lomakkeella.
Aalto yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Sähköpaja-kurssin kevään 2024 palkitut
Sähköpaja on ensisijaisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi. Se tutustuttaa opiskelijoita monipuolisesti alan perusteisiin. Pajan tavoitteena on, että työ siellä on innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Sähköpaja järjestää lukukauden lopuksi töiden loppunäytöksen. Ulla Tuomisen säätiö palkitsee Sähkössä on ideaa palkinnolla kunnostautuneiden työryhmien jäsenet.
Tavoitteiden mukaisia kriteereitä ovat mm. aiheen haastavuus, kekseliäisyys, omaperäisyys, tekninen toteutus ja viimeistely. Täydellistä toimintaa ei kuitenkaan vaadita. Aktiivisuus pajalla ja myös muille ryhmille tarjottu huomattava apu katsotaan eduksi. Ulla Tuomisen säätiön palkinto ja kurssista saatu arvosana eivät liity toisiinsa.
Sähkössä on ideaa – palkitut työt ja tekijät
Puheohjattava auto
Henri Vuorinen, Akseli Nurmi, Jawahir Ahmed, Roni Björkman
Mecha Pouta
Ilia Lebedev, Miska Tammenpää, Tobias Hansen, Juri Louhio
Uhrilaiva
Tuomas Hintikka, Väinö Saarinen, Jussi Seppälä, Väinö Silvenius
Zen-puutarha
Simeon Pursiainen, Aleksi Liukkonen, Yassine Ramid, Mikael Vatiainen
A4-kirjoitelmakilpailun palkitut 2024
A4-kirjoitelmakilpailussa palkittiin matematiikasta ja fysiikasta kiinnostuneita satakuntalaisia nuoria. Kilpailu kohdistettiin 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella. Palkittavat valittiin A4-kirjoitelman perusteella, missä aiheena oli Matematiikka ja minä tai Fysiikka ja minä. Matematiikka ja fysiikka ovat Ulla Tuomisen säätiön toiminnan peruspilareita. Säätiö pyysi nuoria kertomaan, miten ne näkyvät heidän elämässään.
Vuoden 2024 voittaja Nelli-Maria Lainio
A4-kirjoitelmakilpailun kymmenen parasta:
1. Nelli-Maria Lainio 2. Sylvi Ruusunen 3. Heta Uotila
4.-6.
Ilona Peltonen Juho Mattila Wilma Hall
7.-10.
Elli Huhtala Johanna Sadonoja Justus Sainio Leevi Helperi
Nelli-Maria Lainio: Minä ja Fysiikka
Ensimmäisenä lukiovuotenani aloin opiskella fysiikkaa, kuten muutkin ikätoverini. Fysiikan ensimmäinen kurssi oli kaikille pakollinen. Olin hyvin ennakkoluuloinen kurssin suhteen, ja tavoittelinkin oikeastaan vain läpipääsyä. Kurssin edetessä kiinnostukseni fysiikkaan alkoi kuitenkin herätä.
Fysiikan opiskelu ei ollut helpoimmasta päästä lukion oppiaineita. Onneksi isoisäni oli kuitenkin entinen fysiikan opettaja. Ilman häntä olisin todennäköisesti luovuttanut fysiikan suhteen jo kolmannen kurssin jälkeen. Fysiikan laskujen laskeminen oli kuitenkin tärkeä minua ja isoisääni yhdistävä tekijä. Viidennen fysiikan kurssin jouduin kuitenkin aloittamaan ilman hänen apuaan, koska hän sairastui syöpään. Siitä eteenpäin jouduin pinnistelemään laskujen kanssa yksin. Olen kuitenkin isoisäni tapaan luonteeltani sinnikäs, ja sainkin jokaisen kurssin käytyä. Koin velvollisuudekseni pärjätä kursseilla, koska niin isoisänikin olisi toivonut.
Vasta ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessani aloin todella ymmärtää fysiikkaa ja innostumaan siitä. Sainkin kuin sainkin tavoitearvosanani, ja olen siitä hyvin ylpeä. Uskon, että isoisänikin katsoo jostain pilven reunalta ja on tyytyväinen suoritukseeni. Muutaman vuoden takaisista, yhteisistä ja fysiikan täyteisistä illoistamme olen tullut paljon eteenpäin. Ymmärrän nyt, kuinka voimat kuuluu jakaa komponentteihin ja kuinka potentiaalimuutoksia lasketaan – paljon muutakin. En kuitenkaan usko, että fysiikasta olisi tullut minulle näin tärkeää oppiainetta ilman isoisäni rohkaisua, kannustusta ja apua. Alun ennakkoluuloisuudesta huolimatta olen tyytyväinen, etten jättänyt fysiikan opiskelua yhteen kurssiin. Fysiikan opiskelu ja sen kirjoittaminen ovat avanneet minulle mahdollisuuden saavuttaa tulevaisuuden haaveammattini. Lukion alussa olin kovaa vauhtia menossa harhaan tulevaisuutta miettiessäni – ajattelin lukevani humanistisia aineita. Nykyisin vain nauran kyseiselle ajatukselle, koska nimenomaan luonnontieteelliset aineet, mukaan lukien fysiikka, ovat minun juttuni.
Fysiikan opiskelu jakaa paljon mielipiteitä. Ystäväni ja siskoni ovat useita kertoja maininneet, kuinka outoa on opiskella fysiikkaa. Olen myös koko lukion ajan kuullut kauhutarinoita siitä, kuinka fysiikan opiskelu vaikeutuu kurssi kurssilta. Viimeiselle kurssille saakka odotin kuitenkin sitä hetkeä, kun fysiikka oikeasti muuttuisi mahdottomaksi – sitä hetkeä ei kuitenkaan koskaan tullut. Fysiikka ei olekaan kaikkien oppiaine, niin kuin ei moni muukaan aine lukiossa ole. Monelle fysiikka tarjoaa kuitenkin tulevaisuuden ammatin. Fysiikka on myös osana jokaisen opiskelijan arkea. Itse tänään töissä imuroidessani käytin apuna kelalle rullattua jatkojohtoa. Ilman fysiikan opiskelua olisin rullannut kelasta vain tarvittavan määrän johtoa, mutta muistin lukeneeni kirjasta, kuinka johto tulee aina rullata kokonaan auki. Fysiikan opiskelusta on siis hyötyä niin kotona, koulussa kuin työelämässäkin.
Kiitos isoisä, että herätit kiinnostukseni fysiikkaan.
Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto järjesti yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Ulla Tuomisen säätiön kanssa Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun. Vuosittain järjestettävän kilpailun tarkoituksena on tarjota haastetta ja kannustaa harrastamaan matematiikkaa. Lisää tietoa valtakunnallisesta kilpailusta löydät täältä. Osallistujia Satakunnassa on joka vuosi ollut noin 1000. Säätiö jakoi palkinnon 21 parhaalle.
Matematiikkakilpailun yhdeksäntoista parasta (osanottajia oli yhteensä lähes 1000):
Vuoden 2024 voittaja Miro Nikkonen
Vuoden 2024 kolmonen Ellen Tenhonen
1. (jaettu) Miro Nikkonen, Rauman normaalikoulu Niklas Rosvall, Raumanmeren peruskoulu
Anni Vuori, Hj. Nortamon peruskoulu Atte Saari, Säkylän yhteiskoulu Darina Osibchuk, Pellonpuiston koulu Eemil Mattila, Euran yhteiskoulu Joona Saarela, Länsi-Porin koulu Joonas Ylikleemola, Raumanmeren peruskoulu Konsta Kivimaa, Pellonpuiston koulu Luca Peltonen, Ulvilan yhteiskoulu Niilo Korpela, Nakkilan yhteiskoulu Oliver Tuominen, Hj. Nortamon peruskoulu Veera Hurme, Hj. Nortamon peruskoulu
Tahto-apurahojen saajat 2024
Ulla Tuomisen säätiö ja Huittisten Säästöpankkisäätiö käynnistivät yhteisen Lahjakkaiden lasten ja nuorten Tahto-poolin. Tahto-pooli on suunnattu säätiöiden toiminta-alueiden matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille ja oman ikäluokkansa huippua tavoitteleville nuorille yksilöurheilijoille.
Ulla Tuomisen säätiö päätti jakaa kymmenen kappaletta 1.000 euron apurahoja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille. Apuraha päätettiin myöntää seuraaville:
Anh Tran Elli Hohkuri Emma Rimpelä Ilari Hakosalo Oona Merilampi Peppi Sorsakivi Pyry Heinilä Siiri Kuuri-Riutta Tatu Engren Vili Kemppi
Kiinteistötason saarekekäyttöratkaisut Pertti Järventausta, Tampereen yliopisto
Langaton sähkönsiirto radiotaajuuksilla Taneli Riihonen, Tampereen yliopisto
Online condition monitoring of solar photovoltaic power systems Heidi Kalliojärvi, Tampereen yliopisto
Software testing techniques for complex cyber-physical systems in DevOps Adnan Ashraf, Åbo Akademi
Älykkäät teknologiat oppimista tukevan ympäristön perustana Sari Merilampi, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Tahto-apurahahaku matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille (hakuaika loppuu 29.3.2024)
Ulla Tuomisen säätiö ja Huittisten Säästöpankkisäätiö ovat käynnistäneet yhteisen Lahjakkaiden lasten ja nuorten Tahto-poolin. Tahto-pooli on suunnattu säätiöiden toiminta-alueiden matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille ja oman ikäluokkansa huippua tavoitteleville nuorille yksilöurheilijoille.
Suomalaisnuorten matematiikan ja luonnontieteen osaaminen on laskenut hälyttävän alhaiselle tasolle (PISA-tulokset 2006-2022). Tutkimukset osoittavat, että vähäinen liikkuminen heikentää entisestään mahdollisuutta saada riittävä lukutaito ja matematiikan taito. Kognitiivisilla onnistumisilla (kuten matemaattisilla taidoilla) on liikunnan tapaan positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Kognitiiviset lahjakkuudet eivät kuitenkaan ole kaikissa yhteisöissämme samanlaisia ylpeyden aiheita kuin urheilussa menestyminen.
Ulla Tuomisen säätiön tavoitteena on jakaa kymmenen kappaletta 1.000 euron apurahoja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita harrastaville lapsille ja nuorille. Hakijan tulee vuonna 2024 olla 10-17-vuotias. Kohdealueena on Satakunta. Huoltajan tulee täyttää hakemus alaikäisen puolesta.
Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto järjesti yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Ulla Tuomisen säätiön kanssa Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun. Vuosittain järjestettävän kilpailun tarkoituksena on tarjota haastetta ja kannustaa harrastamaan matematiikkaa. Lisää tietoa valtakunnallisesta kilpailusta löydät täältä. Osallistujia Satakunnassa on joka vuosi ollut noin 1000. Säätiö jakoi palkinnon 19 parhaalle.
Matematiikkakilpailun yhdeksäntoista parasta (osanottajia oli yhteensä lähes 1000):
Vuoden 2023 voittaja Otto Kylänpää
Otto Kylänpää, Kuninkaanhaan koulu
Elli-Maija Kivekäs, Nakkilan yhteiskoulu
Elja Lahtinen, Hj. Nortamon peruskoulu
4.-8. Eeva Kilkku, Porin Lyseon koulu Emma Valli, Siikaisten yhtenäiskoulu Juho Laeslahti, Eurajoen yhteiskoulu Milja Alin, Säkylän Yhteiskoulu Paula Heino, Hj. Nortamon peruskoulu
9.-19. Aarre Hulmi, Säkylän yhteiskoulu Aleksanteri Lindh, Säkylän yhteiskoulu Atte Oksanen, Raumanmeren peruskoulu Elina Heikkilä, Pellonpuiston koulu Jesse Törmä, Noormarkun yhtenäiskoulu Liina Villanen, Nanun koulu Niina Nolvi, Ulvilan yhteiskoulu Rasmus Vahanto, Raumanmeren peruskoulu Senni Loven, Ulvilan yhteiskoulu Veikka Heinonen, Euran yhteiskoulu Zhijie Luo, Nanun koulu
A4-kirjoitelmakilpailun palkitut 2023
A4-kirjoitelmakilpailussa palkittiin matematiikasta ja fysiikasta kiinnostuneita satakuntalaisia nuoria. Kilpailu kohdistettiin 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella. Palkittavat valittiin A4-kirjoitelman perusteella, missä aiheena oli Matematiikka ja minä tai Fysiikka ja minä. Matematiikka ja fysiikka ovat Ulla Tuomisen säätiön toiminnan peruspilareita. Säätiö pyysi nuoria kertomaan, miten ne näkyvät heidän elämässään.
A4-kirjoitelmakilpailun kymmenen parasta:
Kilpailun voittaja Milja Laihonen.
1. Milja Laihonen 2. Ruusu Ruoho 3. Vilma Vilkuna 4.-6. Aino Karvo (Ainon kirjoitelma alempana) Iida Rehula Susanna Iisakkala 7.-10. Aino Manner Nea Ylikippari Olga Orobinska Riia Mäkinen
Aino Karvo: Minä ja Matematiikka
Päässäni matematiikka toimii runon tavoin. Runo johon on vastaus, olen tyytyväinen. “jos ja vain jos”, implikointi paljastaa loogisuuden. Ilman tunteita, vastaus on joko kyllä tai ei. Sekavassa maailmassa minulle ovat aina selkeät vastaukset olleet tärkeitä sekä rauhoittavia. Tuloksien, arvojen sekä mahdollisuuksien laskemiseen tarvitaan erilaisia lausekkeita ja mitä ihmeellisimpiä symboleja. Tärkeimpänä kuitenkin satoja tunteja työtä ymmärtääkseen tuota kryptisistä merkeistä yhdistettyä tekstiä. Ja kun sen ymmärtää… itse en ainakaan ole kokenut sen kaltaista tunnetta muuten.
Matematiikan lisäksi lähellä sydäntäni on aina ollut taide. Niiden kahden intohimon yhteys on kiehtova. Matematiikka muodostaa kuvioita ja muotoja, voisikohan siis maalauksen esittää matematiikan merkein. Myös musiikki koostuu matematiikasta, jos et pysty laskemaan 8:16 tahteja tai neljäsosanuotteja on soittamasi taide pilalla, vain koska siitä puuttui matematiikka. Mikä olisi Maxfield Parrishin Daybreak maalauksen matemaattinen lauseke? Tai miltä Bee Geesin kappale Holiday kuulostaisi ilman matematiikkaa? Maailmankaikkeus, luonnon lait, sekä ihmisen luoma taide koostuu matematiikasta, onko mitään mikä ei liittyisi siihen? Onko olemassa paikkaa tai aikaa jossa matematiikka ei pätisi tai jossa se olisi erilaista. Ehkä piin desimaaleilla joskus olikin loppu tai ulottuvuuksia onkin jossain lukemattomia. Tuntemamme geometria olisi tuhoutunut hetkessä.
Saan aina joko kummastuneita tai ylistäviä katseita kertoessani matematiikan olevan lempiaineeni koulussa, niin kuin se on ollut jo viimeiset 12 vuotta. Monet pitävät lempiainettani vaikeana, raskaana tai tylsänä. En kuitenkaan voi ymmärtää, miksi? Matematiikan tunnilta kotiin lähtiessä pää on täynnä erilaisia ajatuksia kaikesta mitä olen oppinut, minulla on fiksu olo ja tunne että ymmärrän maailmaa paremmin. Yleensä kotiin päästyäni alan opettamaan samoja asioita läheisilleni koska minusta tuntuu pahalta että he eivät olleet kanssani koulussa oppimassa niitä. Kuitenkin vain harvoin kukaan on oikeasti kiinnostunut. Jos en tunnilla ymmärrä jotain, tiedän että vika on minussa eikä ikinä matematiikassa. Vian ollessa minussa tiedän että sen voi korjata. Matematiikka pysyy aina, se oon luotettava ja kaikki on selitettävissä. Siitä lisää oppiminen tekee minut onnelliseksi. Toivon tulevan työni sisältävän matematiikkaa, jotta voisin jatkaa sen oppimista läpi elämäni.
Sähkössä on ideaa -palkitut kevät 2023
Aalto yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Sähköpaja-kurssin kevään 2023 palkitut
Sähköpaja on ensisijaisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi. Se tutustuttaa opiskelijoita monipuolisesti alan perusteisiin. Pajan tavoitteena on, että työ siellä on innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Sähköpaja järjestää lukukauden lopuksi töiden loppunäytöksen. Ulla Tuomisen säätiö palkitsee Sähkössä on ideaa palkinnolla kunnostautuneiden työryhmien jäsenet.
Tavoitteiden mukaisia kriteereitä ovat mm. aiheen haastavuus, kekseliäisyys, omaperäisyys, tekninen toteutus ja viimeistely. Täydellistä toimintaa ei kuitenkaan vaadita. Aktiivisuus pajalla ja myös muille ryhmille tarjottu huomattava apu katsotaan eduksi. Ulla Tuomisen säätiön palkinto ja kurssista saatu arvosana eivät liity toisiinsa.
Sähkössä on ideaa – palkitut työt ja tekijät
The Ultimate Beer Pong Machine Miika Passila, Wiljam Laiho, Iiro Naulapää, Elmeri Aulasuo2D-piirtorobotti Nico Jalli, Karo SöderqvistAR-lasit Iiro Karppanen, Topi Manskinen, Liangxu Dong, Mikael SundqvistAvaruusmönkijä (Perseverance Mars Rover) Max Eriksson, Mikael Väisänen, Oliver Möbius, Toni Leppäaho
Kutsuapurahojen saajat
Säätiön vuoden 2022 apurahahaku järjestettiin kutsuhakuna valittujen korkeakoulujen tutkimusryhmille. Kutsuhakuun sovellettiin säätiön normaaleita valintaperusteita. Kutsuapurahojen sisällöllisenä teemana olivat mm. sähkö, sähkömarkkinat, tietotekniikka, data‐analytiikka, tekoäly, robotiikka ja automaatio.
Säätiö myönsi viidelle tutkimushankkeelle yhteensä 150 000 euron rahoituksen. Tutkimushankkeiden vetäjät ja otsikot:
Annukka Santasalo‐Aarnio, Aalto-yliopisto: ”Energiavarastojen rooli sähkömarkkinoiden murroksessa”
Pertti Järventausta, Tampereen yliopisto: ”Sähkömarkkinamallien data-analyysi”
Markku Oivo, Oulun yliopisto: ”Reference Architecture and Interfaces for Software-Defined Vehicle”
Tarmo Lipping, Tampereen yliopiston Porin yksikkö: ”Uudet teknologiat (GPR ja XRF) maatalouden ja kiertotalouden sovelluksissa”
Mikko Pakkasela, Satakunnan ammattikorkeakoulu, ”Nykytilaselvitys pk-yritysten valmiuksista data-analytiikkaratkaisujen hyödyntämiseksi Satakunnassa”
Sähkössä on ideaa -palkitut kevät 2022
Aalto yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Sähköpajan kevään 2022 palkinnot jaettiin tiistaina 24.5 Dipolissa.
Sähköpaja on ensisijaisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi. Se tutustuttaa opiskelijoita monipuolisesti alan perusteisiin. Pajan tavoitteena on, että työ siellä on innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Sähköpaja järjestää lukukauden lopuksi töiden loppunäytöksen. Ulla Tuomisen säätiö palkitsee Sähkössä on ideaa palkinnolla kunnostautuneiden työryhmien jäsenet.
Tavoitteiden mukaisia kriteereitä ovat mm. aiheen haastavuus, kekseliäisyys, omaperäisyys, tekninen toteutus ja viimeistely. Täydellistä toimintaa ei kuitenkaan vaadita. Aktiivisuus pajalla ja myös muille ryhmille tarjottu huomattava apu katsotaan eduksi. Ulla Tuomisen säätiön palkinto ja kurssista saatu arvosana eivät liity toisiinsa.
Sähkössä on ideaa – palkitut työt ja tekijät
Valopallo Damski Elias, Laajakoski Julius, Marttinen Jenni ja Saarelainen Jere-MattiKorttipakansekoitin ShufflerPro Etelätalo Mikko, Halttunen Aarne, Ikonen Aatos ja Muranen TimGeiger-Rover Gosalvez Sofia, Kulo Ida, Räisänen Sarlea ja Sarén MikkoATRR All Terrain Reckon Robot + LIDAR Jankes Emil, Långström Vincent, Sundell Oscar ja Wallén Jonas
Sähkössä on tulevaisuus -palkinto 2022
Professori Kati Miettunen palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinnolla uuden sukupolven aurinkokennojen monipuolisesta tutkimuksesta.
Palkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon saaja valitaan yhteistyössä Sähköinsinööriliiton kanssa. Palkinnon nimellä säätiö haluaa painottaa sähkön kasvavaa monipuolista ja keskeistä merkitystä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Samalla haluamme kannustaa nuoria ymmärtämään: Sähkö ei mene pois muodista – ala tarjoaa pysyvästi uusia mahdollisuuksia.
A4-kirjoitelmakilpailussa palkittiin matematiikasta ja fysiikasta kiinnostuneita satakuntalaisia nuoria. Kilpailu kohdistettiin 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella. Palkittavat valittiin A4-kirjoitelman perusteella, missä aiheena oli Matematiikka ja minä tai Fysiikka ja minä. Matematiikka ja fysiikka ovat Ulla Tuomisen säätiön toiminnan peruspilareita. Säätiö pyysi nuoria kertomaan, miten ne näkyvät heidän elämässään.
A4-kirjoitelmakilpailun kymmenen parasta:
Kilpailun voittaja Lyydia Lahtinen. Lyydian kirjoitelma löytyy sivun lopusta.
Lyydia Lahtinen
Nelli Pöysti
Annika Kaskinen
-10. Anton Petäjä Hilla Kontinen Katariina Aaltonen Kuisma Laivanen Nina Seppälä Valma Haavisto Valtteri Aaltonen
Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin verkossa. Kuvassa näkyy osa palkituista.
Lyydia Lahtinen: Pakopaikka
Epävarmuus, tietämättömyys, loputon muutos ja kaaos kiusaavat sekä kauhistuttavat järjestelmällisyyttä ihannoivaa mieltäni. Epätäydellinen todellisuus täyttyy ristiriidoista ja rikotuista säännöistä. Se on suunnaton sotku, jota on mahdotonta siivota tai järjestää. Onneksi voin kuitenkin paeta hukuttautumalla abstraktiin maailmaan, jossa vallitsevat vankkumattomat säännöt sekä suurenmoinen selkeys. Siellä suorat ovat täysin mutkattomia. Se on minun pakopaikkani, kun epäjärjestys ahdistaa, ja mieleni leposija, jossa voin tuntea rauhan. Matematiikan maailma tarjoaa lohdun levottomassa todellisuudessa. Kun minä sukellan matematiikan syvyyteen, todellisuus sulkeutuu, ja tietoisuuteni suodattuu. Koen täydellisen keskittymisen tilan, ja kaikki ylimääräinen ympärilläni muuttuu näkymättömäksi ja äänettömäksi. Myös tarpeettomat tunteeni ja ahdistavat ajatukseni kuolevat ja katoavat tyhjyyteen. Matematiikan tehtävät viettelevät minua ja houkuttelevat etsimään tarkkaa, täsmällistä ja täydellistä vastausta. On vain yksi päämäärä sekä selkeä tehtävä ja sinä hetkenä kaikki muu on merkityksetöntä.
Todellisuus on hauras ja epävakaa lattia, mutta matematiikan maailmassa voin luottaa kotkan siipiin. Numerot ovat yksiselitteisiä ja vedenpitäviä. Voin olla varma, että kaunis kaavojen kirja ei valehtele, eikä Pythagoraan lause petä. Minun täytyy ainoastaan uskoa omiin kykyihini. Matematiikka onkin nuoralla tanssimista ja tasapainoilua sekä itseluottamuksen rakentamista. Joskus joudun kohtaamaan epäonnistumisia ja vääriä vastauksia, jotka saavat suuni alaspäin aukeavan paraabelin muotoiseksi, mutta samalla ne kasvattavat nälkääni ja poltettani kehittyä paremmaksi. Kun vastaan tulee onnistumisia ja oikeita vastauksia, opin vähitellen omaksumaan matematiikan erehtymättömät säännöt ja luottamaan niihin sekä omiin taitoihini.
Ala-asteella matematiikka oli vain numeroita ja yksinkertaisia laskutoimituksia. Yläasteella mukaan tuli muuttuja X, mikä herätti hämmästystä. Kuinka kirjain voi tanssia numeroiden kanssa samassa laskussa? Matematiikan maailma on kuitenkin jatkuvasti riisuutunut silmieni edessä ja lukiossa näin funktioita ja kappaleita alastomassa avaruudessa. Muuttuja X sai siellä muitakin kirjaimia kaverikseen, ja aakkoset sekoittuivat numeroiden kanssa. Nyt matematiikan maailma on kuitenkin repinyt itsensä irti kaikista rajoista, ja se on tullut osaksi näkemääni todellisuutta. Olen tajunnut, että matematiikka on mahtava kieli, jolla voi kirjoittaa melkein mitä tahansa, ja suurenmoinen sivellin, jolla voi hahmotella todellisuuden ääriviivoja.
Kerran eräs ystäväni yritti murtaa pakopaikkani muurit ja pilvilinnat. Hän totesi, että matematiikka on hyödytöntä ja vailla tarkoitusta. En kyennyt keksimään siihen kelvollista vasta-argumenttia ja vaikenin varoen. Sitten mietin elämää, ei kai silläkään ole mitään päämäärää tai korkeampaa tarkoitusta. Tyhjyydessä leijuu vain pallon muotoinen kappale, jossa asuvat matematiikan keksineet olennot. Onko sillä siis väliä, jos mieleni tahtoo ajoittain matkata siihen maailmaan, jossa pallot ovat maapalloa pyöreämpiä? Vaikka se ulottuvuus, matematiikan maailma, on ihmisolentojen mielikuvituksen tuotetta, se on silti minun mieleni leposija ja pakopaikka, jota rakastan kaatuneen kahdeksikon verran, äärettömästi.
Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto järjesti yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Ulla Tuomisen säätiön kanssa Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun. Vuosittain järjestettävän kilpailun tarkoituksena on tarjota haastetta ja kannustaa harrastamaan matematiikkaa. Lisää tietoa valtakunnallisesta kilpailusta löydät täältä. Osallistujia Satakunnassa on joka vuosi ollut noin 1000. Säätiö jakoi palkinnon 33 parhaalle.
Kilpailukutsu satakuntalaisille 2. asteen opiskelijoille
Ulla Tuomisen säätiö järjesti viime vuonna ensimmäisen kerran kirjoitelmakilpailun, joka sai hyvän vastaanoton satakuntalaisissa oppilaitoksissa ja opiskelijoissa: Ulla Tuomisen säätiö haluaa tänäkin vuonna palkita viisikymmentä matematiikasta ja fysiikasta kiinnostunutta satakuntalaista nuorta 250 euron stipendeillä. Kilpailu on kohdistettu 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella. Tarkemmat ohjeet löydät kilpailukutsusta.
30v-juhla-apurahojen ja tutkimusapurahojen julkistus
Säätiön 30-vuotistaivalta juhlistavan apurahan teemana oli autoilun energiatekniset ratkaisut. Teemaa ohjasivat sähkö, tietotekniikka, ympäristö, ekologia ja talous. Esimerkkeinä mahdollisista ratkaisualueista esitettiin sähkö-, hybridi- ja akkutekniikka, lataustekniikka, vety- ja vetyvarastoteknologia sekä lataus- ja tankkausverkostot.
Säätiö on myöntänyt kaksi 60 000 euron juhla-apurahaa. Toisen apurahan sai Tampereen yliopiston ohjelmistotuotannon professorin Kari Systän tutkimusryhmä. Tutkimuksen aiheena ovat ohjelmistoratkaisut, jotka tukevat yhteisöllisiä sähköauton latausratkaisuja. Tutkittavilla ratkaisuilla voidaan optimoida sekä kustannuksia että uusiutuvien energiaratkaisujen käyttöä. Toisen apurahan sai Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI:n tutkijat. Tutkimuksessa pilotoidaan, miten laser-spektroskopia yhdistettynä tekoälyyn voi tunnistaa erilaiset akkukemiat nopeasti ja tarkasti. Akkukierrätyksen nopeus, turvallisuus ja tarkkuus paranevat, jolloin myös kierrätyksen yksikkökustannukset pienenevät.
Juhla-apurahojen lisäksi säätiö myönsi rahoitusta viidelle tutkimushankkeelle yhteensä 120 000 euroa:
“Real-time AI/ML Systems for Vehicular Computing”, Ella Peltonen, Oulun yliopisto
“Optimal Control Algorithms for Electric Vehicle Power Management and Battery Lifetime Maximization”, Eero Immonen, Turun ammattikorkeakoulu
“Electrical properties of battery packs interconnections”, Kush Mehta, LUT-yliopisto
“Architectural Degradation Of Microservice-based Systems”, Davide Taibi, Tampereen yliopisto
Ulla Tuomisen säätiön tutkimusrahoituksen julkistustilaisuus pidetään etätilaisuutena keskiviikkona 9.2.2022 kello 13. Tilaisuutta voi seurata verkossa osoitteessa https://zoom.us/j/95317467717. Tilaisuudessa kuullaan 15 minuutin esitykset juhla-apurahojen aiheista.
Sähkössä on ideaa -palkitut syksy 2021
Sähkössä on ideaa -palkinto jaetaan valittujen korkeakoulujen ja yliopistojen sähköpaja-tyyppisten kurssien parhaiden töiden pohjalta.
Aalto yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Sähköpaja on ensisijaisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi. Se tutustuttaa opiskelijoita monipuolisesti alan perusteisiin. Pajan tavoitteena on, että työ siellä on innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Sähköpaja järjestää lukukauden lopuksi töiden loppunäytöksen. Ulla Tuomisen säätiö palkitsee kunnostautuneiden työryhmien jäsenet Sähkössä on ideaa -palkinnolla. Palkinnon kriteereitä ovat mm. aiheen haastavuus, kekseliäisyys, omaperäisyys, tekninen toteutus ja viimeistely. Täydellistä toimintaa ei kuitenkaan vaadita. Aktiivisuus pajalla ja myös muille ryhmille tarjottu apu katsotaan eduksi. Ulla Tuomisen säätiön palkinto ja kurssista saatu arvosana eivät liity toisiinsa.
Aalto yliopiston syksyn ideakilpailussa palkitut:
Autonominen juna Janne Heimonen Salla Nicholls Luukas Valtanen
Growbox Iivo Angerpuro Tõnis Pärtel Ray Sointula Akseli Tuominen
Robosiili Valentin Ilmari Nikolai Rainio Sakari Harjunpää Johanna Järviluoto Leonard Vikström
Sähköhissi Aada Köpsi Reeta Julia Laitinen Topias Malinen Matias Rantala
Sähkössä on tulevaisuus -palkinto 2021
Filosofian tohtori Ella Peltonen palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinnolla merkittävästä työstään ubiikin tietotekniikan kehitystyössä.
Palkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon saaja valitaan yhteistyössä Sähköinsinööriliiton kanssa. Palkinnon nimellä säätiö haluaa painottaa sähkön kasvavaa monipuolista ja keskeistä merkitystä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Samalla haluamme kannustaa nuoria ymmärtämään: Sähkö ei mene pois muodista – ala tarjoaa pysyvästi uusia mahdollisuuksia.
ULLA TUOMISEN SÄÄTIÖ JULISTAA HAETTAVAKSI 100 000 EURON JUHLA‐APURAHAN normaalin tutkimusapurahan lisäksi
Säätiön 30-juhlavuoden kunniaksi säätiö julistaa haettavaksi juhla-apurahan, jonka teemaa ohjaavat sähkö, tietotekniikka, ympäristö, ekologia ja talous. Apurahan teemana on autoilun energiatekniset ratkaisut. Esimerkkejä mahdollisista ratkaisualueista ovat sähkö‐, hybridi‐ ja akkutekniikka, lataustekniikka, vety- ja vetyvarastoteknologia sekä lataus‐ ja tankkausverkostot.
Apurahan suuruus on 100 000 euroa ja se voidaan jakaa yhdelle tai useammalle tutkimushankkeelle soveltamalla säätiön hakuohjeita.
Juhla-apurahan lisäksi käynnissä on normaali apurahahaku säätiön hakuohjeiden mukaisesti.
Säätiö on mukana post doc -poolissa myös seuraavan 3-vuotiskauden
Säätiöiden post doc -pooli on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsensäätiöiden perustama apurahavaranto, joka on tarkoitettu tohtorien ulkomaiseen työskentelyyn. Poolin on määrä edistää Suomen tieteen kansainvälistymistä tarjoamalla nuorille tutkijoille vähintään lukuvuoden kestävän ulkomaisen tutkimusjakson kustannukset kokonaisuudessaan kattava, joustava rahoitus yhdestä lähteestä. Säätiöiden post doc -poolin haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa: keväthaku 15.12.–15.1. ja syyshaku 15.8.–15.9.
Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto järjesti yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Ulla Tuomisen säätiön kanssa Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun. Vuosittain järjestettävän kilpailun tarkoituksena on tarjota haastetta ja kannustaa harrastamaan matematiikkaa. Lisää tietoa valtakunnallisesta kilpailusta löydät täältä. Osallistujia Satakunnassa on joka vuosi ollut noin 1000. Säätiö jakoi palkinnon 28 parhaalle.
Matematiikkakilpailun kymmenen parasta:
Aleksi Virta, Raumanmeren peruskoulu
Joel Peltonen, Björneborgs svenska samskola
Justus Halminen, Rauman normaalikoulu
4.-10. Aada Vuohijoki, Eurajoen yhteiskoulu Eetu Korhonen, Lavian yhteiskoulu Fanni Koski, Hj. Nortamon peruskoulu (Rauma) Iisakki Koivula, Raumanmeren peruskoulu Lauri Rahi, Porin lyseon koulu Sisu Valavuo, Rauman normaalikoulu Vilma Jokinen, Porin suomalaisen yhteislyseon koulu
A4-kirjoitelmakilpailun palkitut 2021
A4-kirjoitelmakilpailussa palkittiin viisikymmentä matematiikasta ja fysiikasta kiinnostunutta satakuntalaista nuorta. Kilpailu kohdistettiin 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella. Palkittavat valittiin A4-kirjoitelman perusteella, missä aiheena oli Matematiikka ja minä tai Fysiikka ja minä. Matematiikka ja fysiikka ovat Ulla Tuomisen säätiön toiminnan peruspilareita. Säätiö pyysi nuoria kertomaan, miten ne näkyvät heidän elämässään.
A4-kirjoitelmakilpailun kymmenen parasta:
Miikka Oinonen
Adelina Kaunisto
Aaro Varjus
-10. Ella Osara Emma Junnila Fanni Laine Mikko Roivainen Oskari Vuorela Suvi Rinne Topi Mattila
Palkintojenjakotilaisuus pidettiin verkossa. Kuvassa näkyy osa palkituista.
Kilpailukutsu satakuntalaisille 2. asteen opiskelijoille
Ulla Tuomisen säätiö haluaa palkita viisikymmentä matematiikasta ja fysiikasta kiinnostunutta satakuntalaista nuorta 250 euron stipendeillä. Kilpailu on kohdistettu 3. ja 4. vuoden opiskelijoille satakuntalaisissa lukioissa ja ammatillisella 2. asteella.
Palkittavat valitaan A4-kirjoitelman perusteella. Tarkemmat ohjeet löydät kilpailukutsusta.
Apurahaa saaneet vuoden 2020 tutkimushankkeet
Moottorikäyttöisen etäkäyttöympäristön rakentaminen Jari Saarinen, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Explainable Artificial Intelligence Mirka Saarela, Jyväskylän yliopisto
Litium akkukennojen kierrätys: Laajakaista herätteen käyttö akkukennojen lajittelussa Tuomas Messo, Tampereen yliopisto
Continuous software value analysis and co-creation Zheying Zhang, Tampereen yliopisto
Älykäs latausjärjestelmä hyötyajoneuvoille Jukka Pellinen, Tampereen ammattikorkeakoulu
Alusten akustojen ja niissä kuljetettavien sähköautojen sähköturvallisuus Minna Keinänen-Toivola, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Electricity distribution network planning for renewable energy sources Sami Repo, Tampereen yliopisto
Intelligent Methods for Motivated Software Development Outi Sievi-Korte, Tampereen yliopisto
Teollisuuden robotisaatio Pohjois-Satakunnassa Petteri Pulkkinen, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähkössä on ideaa -palkitut 2020
Sähkössä on ideaa -palkinto jaetaan valittujen korkeakoulujen ja yliopistojen sähköpaja-tyyppisten kurssien parhaiden töiden pohjalta.
Aalto yliopiston ideakilpailussa palkitut:
Portsarirobotti Uni Lahja Erkkilä Heikki Penttinen Luukas Korpi Peter Parviainen
Polkupyörän automaattivaihteisto Eetu Oliver Nurmi Petja Sereda Lassi Johannes Tammenpää Jussi Vikkula
Sekvensseri Juho Johannes Kerminen Jaakko Johannes Kilpi Elmeri Taavitsainen Eemil Juhani Virkkunen
Apurahaa saaneiden tutkimushankkeiden julkistustilaisuus etänä ke 17.2.2021 klo 13
Syksyn tutkimushaussa säätiölle lähetettiin 26 hakemusta, joista yhdeksälle päätettiin myöntää rahoitus. Rahoituksen saaneille on ilmoitettu rahoituksesta. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 175 000 euroa. Osassa tutkimushankkeita Ulla Tuomisen säätiö on osarahoittaja. Rahoitettavaksi päätettyjen hankkeiden kokonaisbudjetti ylittää 800 000 euroa.
Rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden julkistilaisuus pidetään etätilaisuutena keskiviikkona 17.2.2021 alkaen kello 13.00. Tilaisuudessa esitetään kolme 10-15 minuutin suomenkielistä esitystä myönnetyistä apurahoista. Rahoitusta saaneille tutkimushankkeille on lähetetty tieto rahoituksen saamisesta.
Säätiöiden post doc -pooli on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsensäätiöiden perustama apurahavaranto, joka on tarkoitettu tohtorien ulkomaiseen työskentelyyn. Poolin on määrä edistää Suomen tieteen kansainvälistymistä tarjoamalla nuorille tutkijoille vähintään lukuvuoden kestävän ulkomaisen tutkimusjakson kustannukset kokonaisuudessaan kattava, joustava rahoitus yhdestä lähteestä. Säätiöiden post doc -poolin haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa: keväthaku 15.12.–15.1. ja syyshaku 15.8.–15.9.
Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa. Satakunta University of Applied Sciences, Meri Olenius, Head of the Smart Energy Solutions Research Team
Clothing-Integrated Human-World Interface. Academy Post-doctoral Researcher Johanna Virkki, Tampere University
Intelligent Self-Aware Swarms of Heterogeneous Drones. Post-doctoral Researcher Tuan Nguyen Gia, University of Turku
Low Cost Robotics. Satakunta University of Applied Sciences, Mirka Leino, Head of the Automation Research Team
Self Healing Anomaly Prevention In The Cloud. Assistant Professor Davide Taibi, Tampere University
Software Rejuvenation. Post-doctoral Researcher Valentina Lenarduzzi, LUT University
Sähkössä on ideaa -palkitut 2019
Sähkössä on ideaa -palkinto jaetaan valittujen korkeakoulujen ja yliopistojen sähköpaja-tyyppisten kurssien parhaiden töiden pohjalta.
Tampereen yliopiston ideakilpailussa palkitut:
BASIC -sarja: Vilkutin Tekijät: Eelis Otsamo, Ano Stén, Veikka Tuominen ja Kosti Korhonen
PRO-sarja: Handheld –pelikonsoli Tekijät: Teemu Rautavalta, Tuomas Mikkola, Miika Valli ja Ville Venetjoki
Tunnelmallisin tuote: Led Takkatuli Tekijät: Matias Ikkala, Marko Kivikangas ja Petrus Jussila
Tampereen yliopiston palkittuja
PSYL-kilpailun palkitut 2019
Ulla Tuomisen säätiö järjesti Porin Suomalaisen yhteiskoulun lukion opiskelijoille kilpailun, jonka aihepiirinä oli ympäristö ja teknologian hyödyntäminen. Kilpailussa etsittiin ideoita meille kaikille suotuisan elinympäristön varmistamiseksi. Kilpailutyönä palautettiin max 3 minuutin videon, jossa käsiteltiin edellä kerrottua aihepiiriä.
Voittaja Tilda Tuurala etualalla
Palkitut:
Voittaja: Tilda Tuurala: ”Happamoitumisen vähentäminen tekokoralleilla”
Sija 2: Johannes Ollinmäki: ”Mikromuovien suodattaminen”
Säätiöiden post doc -pooli on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsensäätiöiden perustama apurahavaranto, joka on tarkoitettu tohtorien ulkomaiseen työskentelyyn. Poolin on määrä edistää Suomen tieteen kansainvälistymistä tarjoamalla nuorille tutkijoille vähintään lukuvuoden kestävän ulkomaisen tutkimusjakson kustannukset kokonaisuudessaan kattava, joustava rahoitus yhdestä lähteestä.
Apurahaa saaneet vuoden 2018 tutkimushankkeet
Privacypreserving 5G Edge Computing for AugmentedReality. Professor Pan Hui, Helsinki University
Heavy load mobile robot. Satakunta University of Applied Sciences, Mirka Leino, Head of the Automation Research Team
Magnetostrictionin Superconductors. Paavo Rasilo, Head of the Electomechnaics Research Group, Tampere University
Object Detection, Tracking and Classification in MaritimeEnvironments. Researcher Fahimed Farahnakian, Turku University
Älykkäästi sähköistyvä Satakunta. Satakunta University of Applied Sciences, Meri Olenius, Head of the Smart Energy Solutions Research Team
Äänikone huurteen irroitukseen sähköjohdoista. Researcher Timo Savallampi, Savonia University of Applied Sciences
Haitallisten dronejen elektroninen torjunta. Academy Post-doctoral Researcher Taneli Riihonen, Tampere University
Teknologialla tulevaisuuden sairaalaan. Satakunta University of Applied Sciences, Head of the Artificial Intelligence Research Team, Anu Holm
Sähkössä on tulevaisuus -palkinto 2019
Avaruustekniikan professori Jaan Praks palkittiin avaruustekniikan voimakkaasta kehittymisestä Suomessa, avaruustekniikan opetusohjelman käynnistämisestä sekä alan startup-yrittäjyyden edistämisestä.