30v-juhla-apurahojen ja tutkimusapurahojen julkistus

Säätiön 30-vuotistaivalta juhlistavan apurahan teemana oli autoilun energiatekniset ratkaisut. Teemaa ohjasivat sähkö, tietotekniikka, ympäristö, ekologia ja talous. Esimerkkeinä mahdollisista ratkaisualueista esitettiin sähkö-, hybridi- ja akkutekniikka, lataustekniikka, vety- ja vetyvarastoteknologia sekä lataus- ja tankkausverkostot.

Säätiö on myöntänyt kaksi 60 000 euron juhla-apurahaa. Toisen apurahan sai Tampereen yliopiston ohjelmistotuotannon professorin Kari Systän tutkimusryhmä. Tutkimuksen aiheena ovat ohjelmistoratkaisut, jotka tukevat yhteisöllisiä sähköauton latausratkaisuja. Tutkittavilla ratkaisuilla voidaan optimoida sekä kustannuksia että uusiutuvien energiaratkaisujen käyttöä. Toisen apurahan sai Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI:n tutkijat. Tutkimuksessa pilotoidaan, miten laser-spektroskopia yhdistettynä tekoälyyn voi tunnistaa erilaiset akkukemiat nopeasti ja tarkasti. Akkukierrätyksen nopeus, turvallisuus ja tarkkuus paranevat, jolloin myös kierrätyksen yksikkökustannukset pienenevät.

Juhla-apurahojen lisäksi säätiö myönsi rahoitusta viidelle tutkimushankkeelle yhteensä 120 000 euroa:

  1. “Sähköauton latauksen järjestelmätason suunnittelu”, Juhamatti Korhonen, LUT-yliopisto
  2. “Real-time AI/ML Systems for Vehicular Computing”, Ella Peltonen, Oulun yliopisto
  3. “Optimal Control Algorithms for Electric Vehicle Power Management and Battery Lifetime Maximization”, Eero Immonen, Turun ammattikorkeakoulu
  4. “Electrical properties of battery packs interconnections”, Kush Mehta, LUT-yliopisto
  5. “Architectural Degradation Of Microservice-based Systems”, Davide Taibi, Tampereen yliopisto

Ulla Tuomisen säätiön tutkimusrahoituksen julkistustilaisuus pidetään etätilaisuutena keskiviikkona 9.2.2022 kello 13. Tilaisuutta voi seurata verkossa osoitteessa https://zoom.us/j/95317467717. Tilaisuudessa kuullaan 15 minuutin esitykset juhla-apurahojen aiheista.